Tentoonstelling toont de wereld van het circus

Geplaatst in: Algemeen nieuws 0

Op zondag 7 december werd de tentoonstelling “Hooggeëerd publiek – Komt dat zien, komt dat zien!” in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem officieel geopend door Pammy Boltini, echtgenote van wijlen Tony Boltini, en Robert Ronday, oud-directeur van Circus Herman Renz.

Het buitengewone van deze tentoonstelling is dat zij het verhaal laat zien van een rondtrekkende beroepsgroep vanuit de mensen zélf. Circusmensen behoren, net als kermismensen, tot de laatste nomaden van Nederland. De tentoonstelling toont niet alleen de glitter en glamour van de voorstelling in de piste, maar vooral ook het leven achter de piste.

De Stichting Circus Cultuur heeft, samen met het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) en de Universiteit van Amsterdam – Bijzondere Collectie, deze bijzondere tentoonstelling samengesteld in het kader van het Jaar van het Circus.

Het circus is ooit ontstaan als onderdeel van de kermis. De gedeelde oorsprong zal voor veel momenten van herkenning zorgen. Kom kijken en ontdek de vele overeenkomsten, maar ook de verschillen tussen de wereld van het circus en die van de kermis.

Speciaal voor de tentoonstelling is een aantal uitzonderlijke voorwerpen en afbeeldingen bijeengebracht, veelal uit particuliere collecties. Het originele toegangsbord van Circus Boltini, een fotoalbum van een circusfamilie uit de jaren vijftig, de schminktafel van Joop Teuteberg en een originele boutkiet. Ook groot materiaal is aanwezig: authentieke Strassburgerwagens staan op het museumterrein en een wagen van de Rijdende School zal verschillende dagen acte de présence geven. De tentoonstelling geeft een ongekend inkijkje in de rijke Nederlandse circustraditie.

Een unieke tentoonstelling, die goed gecombineerd kan worden met een bezoek aan de winteropenstelling van het Nederlands Openluchtmuseum of een kerstcircus elders. Ideaal voor de kerstvakantie. Mis deze prachtige kans niet!

De tentoonstelling duurt van 2 december 2014 tot en met 11 januari 2015. Op 29 en 30 november is er een preview in Sinterklaassfeer, de officiële opening is op 7 december. Op 12 december vindt de boekpresentatie Circus! Een bevlogen passie plaats. Op verschillende andere dagen worden lezingen gehouden over diverse aspecten van het circus en het circusleven en treden circusartiesten op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *