STROOMTARIEVEN 2023
Beste collega’s, belanghebbenden & kermisliefhebbers,
De huidige energieprijzen leveren ons kopzorgen! Dachten we met de coronacrisis een zware beproeving voor onze bedrijfstak te hebben doorstaan blijkt de energiecrisis momenteel een sluipende moordenaar. Met de oorlog in Oekraïne en de wereldwijde dreiging die dit met zich meebrengt ondervinden we allemaal, particulieren en bedrijven, de nadelige gevolgen in extreme prijsstijgingen! De brandstof en stroomprijzen spannen daarvan de kroon!
Voor 2022 lagen veel stroomprijzen al vast in de kermisvoorwaarden die vooraf waren vastgesteld. En zoals zo vaak geldt: tijdens de wedstrijd mag je de spelregels niet meer aanpassen. Ditmaal werkten de voorwaarden in ons voordeel… Maar voor 2023 kan dit wel eens hele grote gevolgen gaan hebben. Daar waar mogelijk moet er nu al op geanticipeerd worden.
TK23 OP 23 CENT KWH
De Tilburgse Kermis is daar een heel goed voorbeeld van. Het kermisteam heeft daarom nu al de kilowattprijs voor volgend jaar vastgelegd op € 0,23. Daarmee blijft de stroom voor ons als exploitant betaalbaar en dus ook de entreeprijs voor ons publiek. Aan alle gemeenten die nu nog de mogelijkheid hebben hier al op vooruit te zien het dringende verzoek om het voorbeeld van de gemeente Tilburg te volgen. Er bereiken ons echter ook al geluiden van één euro per kWh! Op die manier wordt het nagenoeg onmogelijk om de kermis betaalbaar te houden voor ons trouwe publiek! Hetzelfde trouwe publiek die overigens naar verwachting volgend jaar minder te besteden zal hebben vanwege de enorme inflatie.
De huidige energiecrisis zorgt echter voor nog meer problemen en persoonlijk leed. Verschillende sectoren binnen het MKB, die voor hun bedrijfsvoering veel stroom en/of gas verbruiken zoals bakkerijen, slagers en cafetaria’s, zien zich vanwege de torenhoge energierekening nu al gedwongen hun deuren definitief te sluiten of de productie drastisch aan te passen. Met veel ontslagen tot gevolg. En let wel, bij een bakker gaat dit al om een primaire levensbehoefte!
Er vindt momenteel een kaalslag plaats die zijn weerga niet kent en de politiek doet tot op heden niets voor het MKB. De D66 onder Kaag is zelfs van mening dat energie-intensieve bedrijven best gewoon failliet mogen gaan!!! Sigrid Kaag, die notabene Minister van Financiën is, zei hier onlangs het volgende over: “Met andere woorden: als bakkers, slagers en cafetaria’s niet meer rond kunnen komen, nou dan moeten ze de prijzen maar gewoon verhogen.” Dus verdubbelen of verdrievoudigen in veel gevallen, want zo sterk zijn hun energiekosten gestegen. Dat de gewone Nederlander hierdoor keihard in zijn portemonnee geraakt wordt (en zal ophouden dit soort winkels te bezoeken) boeit de ambtenaren niet…
Daarbij vertel ik niemand iets nieuws dat ook de kermisbranche een energie-intensieve sector is. Exploitanten die enkele weken geleden standplaats hadden op de Duitse Pützchens Markt in Bonn (waaronder ook verschillende Nederlandse collega’s) werden door de politiek al gesommeerd om onder andere overdag geen (led)verlichting meer te gebruiken, bij voorkeur alleen nog volle ritten te draaien (in plaats van twee halfvolle ritten), niet op volle snelheid te draaien en alle showelementen die extra energie vragen (o.a. vuureffecten) buiten werking te stellen.
Uiteindelijk bleek het vooral om symboolpolitiek te gaan om de pers op afstand te houden, maar wanneer iedereen zich bewust wordt dat we voor de komende tijd zuinig moeten omspringen met nutsvoorzieningen dan kun je er op wachten dat de publieke opinie zich met name op social media negatief zal gaan uitlaten over onze ‘energieverslindende’ kermisattracties. En dan is het hek van de dam, dat is een spiraal waar we met ons toch al kwetsbare imago niet in terecht willen komen.
Maar ook privé komen verschillende collega’s met hun energiekosten nu al in de problemen. Met het einde van het kermisseizoen in zicht gaan we allemaal weer naar huis. Vele exploitanten overwinteren met hun mobiele of vaste woningen op bedrijventerreinen. Zij hebben zakelijke aansluitingen en komen daarom niet in aanmerking voor het door de landelijke overheid ingestelde ‘prijsplafond’ op energie voor alle huishoudens en kleinverbruikers. Deze tijdens de coronacrisis hard getroffen exploitanten hebben geen financiële buffer kunnen opbouwen om in de komende winterperiode (zonder inkomsten) torenhoge stroomrekeningen te betalen. Mochten er voor het MKB wel regelingen komen dan moeten we er samen met ONL voor zorgen dat de kermissector niet vergeten wordt…
Blijf allemaal gezond en graag tot over twee weken!
Hartelijke groet,
BOVAK – Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders
Atze J. Lubach-Koers
Voorzitter