VERSLAGENHEID

Beste collega’s, belanghebbenden & kermisliefhebbers,

Eind oktober vorig jaar werd de kermiswereld opgeschrikt door de gewelddadige dood van collega Ad Bierens uit Eindhoven. Hij zou met meerdere messteken koelbloedig zijn vermoord op het trottoir in Best. Zijn plotselinge en gruwelijke dood had (en heeft) een enorme impact op onze gemeenschap. Ongeloof en verbijstering dat deze goedlachse oliebollenbakker en levensgenieter dit noodlot moest ondergaan. Een groot drama voor de nabestaanden. De confrontatie voor ons allen moet wellicht nog komen zodra zijn vertrouwde oliebollenkraam binnenkort weer open staat op één van ‘zijn’ kermissen…..

Gelukkig hebben de meeste kermissen uit piëteit en respect naar Ad Bierens een plaats voor zijn kraam gereserveerd. Des te verbijsterender is het om nu al te moeten vernemen dat enkele organisatoren ‘hem’ op voorhand hebben vervangen, zelfs wanneer de familie al decennia lang trouw een plaats heeft bezocht. Verbazingwekkend en getuigt mijn inziens van een groot gebrek aan medemenselijkheid.

STIEN VAN GRIENSVEN
En dan worden we allemaal, op zondagavond 26 maart jl., opgeschrikt door nog eens een aanslag op een kermisfamilie. Ditmaal aan de Calandweg in Bergen op Zoom. In de loop van de zondagavond en maandagochtend worden we allemaal gewaar van het onmenselijke drama wat zich daar heeft afgespeeld. In de aanwezigheid van notabene zijn eigen dochter steekt de ex van Cindy de Poorter binnen luttele seconden haar chalet in brand waarbij hun 73-jarige moeder, Stien van Griensven, levensgevaarlijk gewond raakt. Met vele ingrijpende brandwonden over haar lichaam en gezicht wordt ze per traumaheli naar Rotterdam gevlogen. Aldaar werd ze vanaf dat moment in een kunstmatige coma gehouden. Aan het begin van woensdagmiddag 29 maart is ze uiteindelijk, in het bijzijn van haar dierbaren, overleden aan de gevolgen van haar verwondingen.

Toen ik de maandagmiddag zelf in Bergen op Zoom was trof ik al een gemeenschap aan die diep aangeslagen, verslagen en geëmotioneerd was. Hartverscheurende verhalen over hoe hun ‘tante Stien’ kort na de verschrikkelijke gebeurtenis zonder kleding en zwaar verbrand op straat had gestaan en om hulp had geroepen, maken diepe indruk. Een traumatische ervaring voor alle omstanders die als eersten te hulp zijn geschoten maar zeker ook voor haar directe naasten en dierbaren. Niet te bevatten, een horror scenario die uiteindelijk haar dood tot gevolg heeft…

Vanuit de grond van m’n hart wens ik alle betrokkenen veel sterkte in deze moeilijke tijd. Op de gehele kermisgemeenschap hebben deze beide dieptrieste gebeurtenissen een grote impact. Dank aan iedereen voor hun steun, liefde, luisterend oor, onderdak, inzameling, etc. Deze saamhorigheid kenmerkt onze kermisbranche in situaties zoals deze. Voor elkaar klaar staan in tijden van rouw en intens verdriet. Het geeft, gek genoeg, ook een gevoel van trots, om onderdeel te mogen zijn van deze gemeenschap.

BEZOEK KERMISSEN
In de afgelopen weken bracht mijn ‘kermistour’ me onder andere naar de kermissen in Lutjebroek (KermisExpo), Amsterdam (Westerpark), Den Haag (Leyweg), Helmond, Apeldoorn, Wapenveld, Stadskanaal, Assen, Hoogeveen, Houten, Groningen (Meerstad) en Veendam. In de komende twee weken hoop ik u tijdens één van de vele Paaskermissen in o.a. Deventer, Roosendaal (nostalgie), Breda (Breepark), Bergen op Zoom en Enschede te mogen ontmoeten en te spreken. Uiteraard wens ik alle kermisondernemers in de periode rondom Pasen gunstig voorjaarsweer en een positieve exploitatie!

Hartelijke groet,
BOVAK – Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders

Atze J. Lubach-Koers
Voorzitter