POLITIEKE AARDVERSCHUIVING

Beste collega’s, belanghebbenden & kermisliefhebbers,

Woensdag 15 maart jl. vonden de vierjaarlijkse verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen plaats. Op het moment van schrijven – vrijdagochtend 17 maart – is een groot deel van de stemmen geteld (342 gemeenten = 99%) en kunnen we duidelijk stellen dat de BoerBurgerbeweging (BBB) een machtsfactor van belang wordt in provincies en Eerste Kamer.

MONSTERZEGE BBB

Er heeft zicht een politieke aardverschuiving afgespeeld die van tevoren niet veel mensen zagen aankomen. Vanuit het niets is de BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas met overmacht winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen in nagenoeg alle provincies. Een klap die veel gevestigde partijen voelen. Zeker ook het CDA, 4 jaar geleden in verschillende provincies nog onmiskenbaar de grootste partij.

De BBB lijkt ook een belangrijk deel van de ‘proteststemmen’ te hebben gekregen. Vier jaar geleden was deze rol nog weggelegd voor Forum voor Democratie maar van deze politieke partij blijft na de verkiezingen weinig over. In de peilingen leek eerder de PVV nog een grote kanshebber te zijn voor belangrijke zetelwinst, maar dit is hun niet gelukt. De PVV verliest landelijk zelfs een zetel. Het kersverse BOVAK-bestuurslid Ráchel van Meetelen uit Bergen op Zoom stond voor de PVV op de kieslijst in de provincie Noord-Brabant op plek 7 maar het is haar helaas niet gelukt om verkozen te worden.

VOORLOPIGE PROGNOSE

De overwinning van de BBB blijkt nog groter dan gedacht. Een nieuwe voorlopige prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP brengt de partij van Caroline van der Plas op 16 zetels in de Eerste Kamer. Mogelijk worden dat er zelfs nog 17 van de 75 zetels. Daarmee is de BBB vanuit het niets de grootste: de combinatie GroenLinks-PvdA blijft voorlopig op vijftien zetels steken, één zetel winst.

HOE WORDT DE EERSTE KAMER GEKOZEN?

De 75 leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van de twaalf Provinciale Staten. De leden van Provinciale Staten worden op hun beurt gekozen door de burgers van de provincie zoals woensdag 15 maart heeft laatsgevonden. De twaalf Provinciale Staten treden in feite als één kiescollege op. Wel weegt een stem van een Statenlid uit bijvoorbeeld Zuid-Holland zwaarder dan van een lid uit Drenthe. Dit komt doordat aan de stem van een Statenlid een bepaalde stemwaarde wordt gegeven, die afhangt van het aantal inwoners van de provincie. De zetelverdeling vindt plaats op basis van evenredige vertegenwoordiging.

WAT ZIJN DE POLITIEKE GEVOLGEN?

De BoerBurgerBeweging is in bijna alle provincies de grootste partij geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen. Het gaat onder andere om Friesland, Groningen, Overijssel, Drenthe, Flevoland, Limburg en Zeeland. In Overijssel en Drenthe kreeg de partij van Caroline van der Plas zelfs ruim 30 procent van de stemmen. De winst van BBB betekent een grote klap voor de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. De ontevredenheid over het kabinet bleek een belangrijke drijfveer voor kiezers te zijn.

Wat betekent de winst van BBB voor de landelijke politiek? Dat is de vraag die iedereen nu bezig houdt en waarop we de komende weken antwoorden kunnen verwachten. Omdat de coalitiepartijen (volgens de prognose) samen 24 zetels in de Eerste Kamer gaan behalen, kunnen zowel de twee linkse partijen (PvdA & GroenLinks) samen, als de BBB, het kabinet aan een meerderheid helpen voor wetsvoorstellen. BBB staat ervoor open om met andere partijen te praten over samenwerking in een coalitie. Echter ligt dit helemaal aan hoe de coalitie zich ten opzichte van de BBB opstelt. De tijd van negeren of denken dat het maar een partijtje met één zetel, is wel voorbij!

BEZOEK KERMISSEN

In de afgelopen weken bracht mijn ‘kermistour’ me onder andere naar de kermissen in Rotterdam (Spinozapark), Nijkerk, Lopik en Sneek. In de komende twee weken hoop ik u tijdens één van de kermissen in o.a. Lutjebroek (KermisExpo), Amsterdam, Hoofddorp en Den Haag (Ypenburg) te mogen ontmoeten en te spreken. Uiteraard wens ik alle kermisondernemers, welke momenteel alweer ‘open’ staan, gunstig voorjaarsweer en een positieve exploitatie!

Hartelijke groet,

BOVAK – Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders

Atze J. Lubach-Koers

Voorzitter