WIJ ZORGEN VOOR EEN BETOVERENDE EN SFEERVOLLE BELEVING

Beste collega’s, belanghebbenden & kermisliefhebbers,

Het is ondertussen alweer half december wanneer dit vakblad bij u op de deurmat valt. We maken ons allen op voor de jaarlijkse feestdagen. Om te beginnen met een lang Kerstweekend. Voorafgegaan door een zaterdag en een zondag betekend dat voor veel mensen een lang weekend vrij en voldoende mogelijkheden om leuke dingen te ondernemen. Ik hoop dat de vele kerst- en winterevenementen zowel in Nederland als ook in het buitenland (waar tevens veel Nederlandse collega’s hun zaken exploiteren) hier danig van mogen profiteren.

Want de aaneengesloten periode met de mooiste kerstmarkten en winterevenementen is in volle gang! In Nederland, Duitsland, Polen, België, Engeland, Ierland & Saoedi-Arabië staan vele Nederlandse kermisexploitanten in deze laatste maanden van het jaar met hun attracties! Trots op deze ondernemers: de mannen, de vrouwen, die samen met hun gezin, familie en personeel zorgen voor het vermaak en de gastronomie op vele winterevenementen en Weihnachtsmärkte! Daarnaast zijn velen druk met oliebollenbakken op hun vaste winterstandplaats, soms 7 dagen in de week en meestal lange dagen. Ons kermisseizoen stopt allang niet meer eind oktober maar met meer dan 1.600 oliebollenkramen zijn we bijna allemaal, dag in dag uit, actief met een oer-Hollands product wat ons, naast heel veel positieve publiciteit, ook een steeds belangrijkere inkomstenbron oplevert.

Daarnaast verloop in Nederland ook nog eens gelijktijdig het intensieve verpachtingsseizoen voor 2024. Echter gezien onze drukke werkzaamheden in deze periode betekent het automatisch dat we pas na de jaarwisseling echt serieus aandacht kunnen besteden aan de verpachtingen voor het nieuwe kermisseizoen 2024. Met andere woorden, in deze drukke maanden moet het er bij velen een beetje mondjesmaat tussendoor gebeuren. Onze bedrijfstak kent eigenlijk geen rustmoment meer. Vind je het gek dat we als zelfstandig meewerkende ondernemer niet de tijd en aandacht kunnen schenken aan al die verschillende pagina’s verpachtingsvoorwaarden. De praktijk wijst vaak uit dat we de doorgevoerde wijzingen pas ondervinden wanneer we met onze zaak de bewuste kermislocatie oprijden…….

Zoals gezegd prijken ondertussen onze oer-Hollandse oliebollenkramen weer op vele centrumpleinen, bij bouwmarkten, op meubelpleinen, winkelcentra, dorpsbrinken en tuincentra. Een traditie die niet meer is weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. In deze en komende edities van uw vakblad zal hier weer ruimschoots aandacht aan worden geschonken middels uitgebreide fotoverslagen. Onder andere vanuit de tweede ‘oliebollenstad van Nederland’, te weten Amsterdam, die met zo’n 50 kramen ruim voorzien is! Trots op al die ondernemers die in de afgelopen weken in première zijn gegaan met hun nieuwe verkoopzaak!

Daarnaast zijn voor vele Nederlandse collega’s de meeste winterevenementen inmiddels ook begonnen. Donderdag 30 november jl. startte in Maastricht een nieuwe editie van ‘Magisch Maastricht’ en op donderdag 14 december a.s. begint de nieuwe editie van het ‘Amsterdamse Winterparadijs’ in de RAI. Sinds vrijdag 17 november jl. zijn de deuren van het Belgische ‘Winterland Hasselt’ ook alweer geopend en draait het Londense ‘Winter Wonderland’ in Hydepark volop. Zondag 24 december a.s. start ‘Kerstplaza Groningen’ vanuit de nieuwe locatie in Zuidbroek (Eurohal). Na een jarenlange traditie moet dit evenement helaas gedwongen verhuizen uit Martiniplaza.

Ik wens u allen succesvolle weken, gunstige weersomstandigheden en veel publiek die zorgt voor de sfeervolle en gezellige ‘reuring’ uiteraard met de bijbehorende ‘beuring’! Ik spreek u graag weer over twee weken wanneer de laatste editie van dit jaar alweer verschijnt. Tenslotte wens ik u allen, collega’s, (bestuurs)leden, kermisondernemers, gemeentelijke kermiscoördinatoren, kermisteams, kermiswethouders, organisatoren en vele liefhebbers die de Nederlandse kermisbranche een warm hart toedragen, feestelijke Kerstdagen en een prachtig Oud & Nieuw. Iedereen veel geluk, gezondheid, succes en liefde gewenst samen met uw dierbaren!

Hartelijke groet,
BOVAK – Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders

Atze J. Lubach-Koers
Voorzitter