Voor attractietoestellen als achtbanen, botsauto’s, cakewalks en draaimolens gelden strenge veiligheidseisen. Ontwerpt of beheert u attractietoestellen? Dan moet u ervoor zorgen dat ze veilig zijn en aan de wettelijke eisen voldoen. De NVWA houdt hier toezicht op. We voeren onder andere inspecties uit bij evenementen, op kermissen en in attractieparken. Ook onderzoeken we ongevallen met attractietoestellen.

Waar moet ik op letten bij het ontwerp van een attractietoestel?

Houd bij het ontwerp al rekening met de wettelijke veiligheidseisen. Deze staan beschreven in het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS). U mag het attractietoestel pas op de markt brengen als het is goedgekeurd door een aangewezen keuringsinstelling (AKI).

Een goedgekeurd attractietoestel komt in het Registratiesysteem Attracties en Speeltoestellen (RAS) te staan. De AKI zet het RAS-nummer op het toestel. Zo kunnen gemeentes, AKI’s en de NVWA altijd checken of het toestel is goedgekeurd.

Waar moet ik op letten bij het beheer van een attractietoestel?

Neem de attractie pas in gebruik als deze is goedgekeurd door een aangewezen keuringsinstelling (AKI). Bij het toestel zit dan een veiligheidscertificaat.

Beheer gaat over veel meer dan alleen CvG, denk ook aan:

  • Onderhoud
  • Inspecteren
  • Beproeven
  • Gebruikshandleiding
  • Instructies geven

Als u een bestaande attractie koopt moet u deze ook aanmelden bij de NVWA!

Alle informatie omtrent registratie attractietoestellen vind u door op onderstaande link te klikken:
NVWA.nl/onderwerpen/attractietoestellen
Formulier voor de aangifte van attractietoestellen , bedoeld in artikel 20 van het warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen klikt u op onderstaande link:
Attractietoestellen-aangifteformulier