VITAMINE ‘K’ OP KONINGSDAG

Beste collega’s, belanghebbenden & kermisliefhebbers,

We kunnen er gewoon eerlijk over zijn: De weersomstandigheden zitten ons dit voorjaar niet mee. Vorig jaar was het (bij wijze van spreken) vanaf maart al zomer en verregende slechts alleen Pinksterzondag. Tot op heden zijn er echter al verschillende weekenden totaal verregend. Met name de maand april was te koud, te winderig en te nat. En dat zorgt voor wisselende berichten ten aanzien van de ontvangsten. Verschillende kermissen hebben op cruciale momenten te maken gehad met langdurige buien waardoor het trouw aanwezige publiek huiswaarts keerde en nadien niet meer terugkwam. We hunkerden allemaal naar een succesvolle en zonnige Koningsdag…

En dat werd het! De hele dag zon en weinig wind waardoor de gemiddelde temperatuur van 14 graden in het zonnetje lekker aanvoelde. Het publiek kwam in grote getale kermisvieren, de sfeer was uitbundig en gezellig, niet in de laatste plaats dankzij de indrukwekkende en rijkelijk versierde attracties in oranje & rood, wit, blauw. Het trotse visitekaartje van de Nederlandse kermisbranche was overduidelijk: Welkom op de KERMIS tijdens KONINGSDAG.

Op deze belangrijkste Nationale feestdag zorgden bijna 1000 kermisexploitanten met al hun attracties, spelletjes en lekkernijen voor puur volksvermaak, voor jong en oud, groot en klein, voor iedereen! De grootste Nederlandse ‘publieksvermaker’ – met ook dit jaar bijna 100 Koningskermissen verspreid door het hele land (inclusief alle eendaags evenementen) – is buitengewoon goed verlopen zonder noemenswaardige incidenten.

Tijdens en na de coronapandemie is overduidelijk gebleken dat de kermis onmisbaar is in onze samenleving. Kermisvieren zorgt voor plezier, ontspanning, ontmoeting en sociale cohesie in stad en dorp. Zeker op Koningsdag! Even uit de dagelijkse sleur stappen en genieten van de kakofonie aan kleuren, geuren, geluiden en lichtjes. Oftewel ‘vitamine K’!

Vanaf deze plaats wil ik alle organiserende gemeenten, oranje-verenigingen en organisatiebureaus, maar met name alle individuele exploitanten, complimenteren met hun bijdrage aan het feestelijke Koningsdag-gevoel. Allen die het voortouw hebben genomen om ‘ons kermisproduct’ zo uitbundig te versieren in oranje & rood, wit, blauw hebben daarmee bijgedragen aan een enorme positieve impuls van ons landelijke imago. Wat ongelofelijk mooi gedaan!

Voor mij persoonlijk was het wederom geweldig om te zien hoe uitbundig de viering van Koningsdag plaatsvindt en dat onze kermis daar een integraal en onmisbaar onderdeel van is. Het doorslaggevende bewijs van het belang van de kermis in onze Nederlandse gemeenschap. De kermis met al haar attracties en feestelijke tradities maakt onlosmakelijk deel uit van ieders festiviteiten, cultuur en erfgoed. Dit levende (immateriële) erfgoed zullen we met elkaar nog veel meer moeten uitdragen!

BEZOEK KERMISSEN

In de afgelopen weken voorafgaand en rondom Koningsdag bracht mijn ‘kermistour’ me onder andere naar de kermissen in Bergen op Zoom (Paaskermis), De Goorn, Oostwoud, Haarlem, Kortenhoef, Heemskerk (nostalgisch), Den Haag, Leeuwarden (Lunato), Hilversum, Nederhorst den Berg, Mijdrecht, IJmuiden, Woerden, Alphen aan den Rijn, Hazerswoude-Rijndorp, Voorschoten, Katwijk aan Zee, Zwartsluis, Sint Jansklooster, Bakkum, Ouderkerk aan den Amstel, Monninckendam, Landsmeer & Zaandam (Veldpark).

In de komende twee weken hoop ik u tijdens één van de kermissen in o.a. Rotterdam, Groningen, Maastricht en Purmerend te mogen ontmoeten en te spreken. Uiteraard wens ik alle kermisondernemers in de eerste weken van mei beter voorjaarsweer toe dan tot op heden het geval is en uiteraard een positieve exploitatie!

Hartelijke groet,

BOVAK – Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders

Atze J. Lubach-Koers

Voorzitter