WIJ ZIJN DE ARTIESTEN

Beste collega’s, belanghebbenden & kermisliefhebbers

Bovenstaande realiseren wij ons als kermisexploitanten veel te weinig; ‘Wij zijn de artiesten’, wij maken met al onze attracties het kermisfeest! Met alle kleuren, geuren, lichtjes, muziek en presentaties. De show, de ritbeleving en het entertainment. Het Engelse ‘Showmen’ en Duitse ‘Schausteller’ dekt eigenlijk veel beter de lading dan de Nederlandse term ‘Kermisexploitant’. Normaal worden artiesten ingehuurd maar wij zijn het unieke Nederlandse immaterieel erfgoed dat zijn eigen feestje grotendeels zelf bekostigd.

Er is ook al jarenlang een sector die graag wil meeliften op het succes en de reuring van de jaarlijkse kermis, namelijk de plaatselijke horeca. En evenals dat wij geen kermis kunnen maken zonder het samenspel en de samenwerking van alle verschillende attracties, hebben we ook de horeca nodig met hun gezellige terrassen om het kermisfeest compleet te maken. Een win-win in een vaak gedwongen huwelijk!

Wat wij als kermisfeest niet nodig hebben, zijn de grote podia op het kermisterrein met artiesten, bands of dj’s, die naast ons schaarse arbeidsterrein, ook met gemak het geluid van de kermis overstemmen en ons zelfs af en toe het ondernemen onmogelijk maken. De jaarlijkse traditionele kermis is geen horecafeest! Hiervoor heeft de plaatselijke horeca nog 50 weekenden per jaar om iets dergelijks te organiseren zonder dat onze kermisattracties hun in de weg staan in de schaarse OPENBARE RUIMTE (openbaar domein) die ze zich zo graag als eigendom toe-eigenen.

Wat wij als Nederlands kermisbedrijf wél nodig hebben is een gemeente met visie en beleid. Een plaatselijke overheid die trots is op haar jaarlijkse kermisfeest en bijbehorende festiviteiten. Beleid wat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat ten aanzien van kermisterrein versus terrasruimte, buitenpodia, trussen-overkappingen, programmering i.v.m. crowdcontrol en beheersbaarheid van het volume om geluidsoverlast van de ingehuurde artiesten te voorkomen.

AGRESSIEF ONDERNEMEN

De praktijk is echter regelmatig anders; grote buiten podia, volledig afgehekt en omzeilt om het publiek maar zo lang mogelijk vast te houden, het claimen van openbare ruimte door de horeca waardoor een attractieve kermis in het gedrang komt, beperkte juridische middelen voor een burgemeester of handhavers om in te grijpen en een ‘kolere herrie’ die de kermis regelmatig een slecht imago oplevert wanneer tijdens de late uurtjes – wanneer de kermisattracties allang gesloten zijn – de klachten over geluidsoverlast binnenkomen…..

De plaatselijke horeca hoeft niet met de kermisorganisator om tafel te zitten om de opstelling van de kermis te bepalen. De plaatselijke horeca hoeft niet de kermisdatum te bepalen omdat voor hun een vrijdagavond lucratiever is dan de laatste kermiswoensdag. Ik kan werkelijk geen enkele andere situatie bedenken dat ondernemers over andere ondernemers mogen meebepalen hoe zij mogen of moeten ondernemen…..

Het volgende vakblad Dé Kermisgids verschijnt weer over twee weken, dus spreek ik u graag weer begin oktober. Allen veel succes gewenst tijdens de komende najaarsperiode met onder andere de grote toonaangevende kermissen van Hengelo, Weert, Leiden en de 750e editie van de najaarskermis in Nijmegen.

Hartelijke groet,

BOVAK – Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders

Atze J. Lubach-Koers

Voorzitter