WEERSOMSTANDIGHEDEN

Beste collega’s, belanghebbenden & kermisliefhebbers,

Nu het kermisseizoen 2022 nagenoeg ten einde is, de meeste oliebollenkramen weer open staan en vele winter evenementen op het punt staan om van start te gaan, maken we de balans op van het afgelopen kermisjaar. En daarover kunnen we eensluidend zijn: goed, tot zeer goed met zelfs uitschieters tot uitmuntend!

Het publiek wist ons (weer) in groten getale te vinden. Kermisvieren zit in het DNA van miljoenen trouwe bezoekers. Alle doemdenkers die dachten dat het volksfeest kermis achterhaald zou zijn, zijn voor eeuwig de mond gesnoerd. Per slot van rekening bestaan we al een hele eeuw, hebben we al vele stormen doorstaan en zullen we met al onze attracties en kramen nog tot in lengte van jaren het kermisfeest blijven brengen! Ondanks alle beren op de weg en de vele uitdagingen die we de komende jaren zullen moeten trotseren.

Wat dat betreft was het in de afgelopen 1000 jaar niet anders. Wat ook onveranderd een grote rol speelt bij het welslagen van een kermis zijn de weersomstandigheden. En ook hierover kunnen we in 2022 eensluidend zijn: op slechts enkele weekenden na hebben we perfect ‘kermisweer’ gehad. In enkele plaatsen (o.a. Zwolle en Oss) zorgde afgelopen zomer een hittegolf voor discussie vanwege de vroege doordeweekse sluitingstijd (23:00 uur) terwijl de publiekstroom pas na acht uur ‘s avonds op gang kwam.

Een ander fenomeen waarmee we dit jaar helaas ook weer te maken hebben gehad is het vroegtijdig sluiten van een kermis (o.a. Sittard) vanwege slechte weersvoorspellingen. Geen enkele terraseigenaar of strandtenthouder is ooit gesommeerd om al zijn losse onderdelen weg te halen maar blijkbaar kunnen kermisondernemers niet zelf nadenken of hun eigen (bedrijfs)verantwoordelijkheid nemen.

Als vergunningplichtig evenement is het voor een burgemeester dan blijkbaar het eenvoudigst om op de beruchte STOP-knop te drukken. Een discutabele handelswijze zeker wanneer het slechte weer (onweer en/of harde wind) ook nog eens uitblijft en exploitanten van grootvermaak zaken (zoals reuzenraden, zweeftorens en achtbanen) doorgaans precies weten (vanuit hun goedgekeurde gebruikershandleiding) bij welke windkracht het niet meer verantwoord is om de attractie in bedrijf te hebben.

In het verleden heeft een dergelijke situatie tijdens de Tilburgse Kermis ook al eens tot ongenoegen geleid onder de exploitanten. Tijdens een zomerstorm moest de kermis sluiten maar mocht het toch al aanwezige publiek rustig op een terras plaatsnemen opgebouwd uit truss-constructies met tentdoek en losse parasols. Een dergelijke handelswijze valt niet uit te leggen en is uiteraard ook uitgebreid geëvalueerd nadien.

KERMISSEN KLAAR, DUS TIJD VOOR WINTEREVENEMENTEN EN STANDPLAATSEN
Het is ondertussen half november geweest wanneer dit vakblad bij u op de deurmat valt. De feestdagen staan voor de deur, Sinterklaas is alweer in het land en een aaneengesloten periode van de mooiste kerstmarkten en winterevenementen (met energiezuinige ijsbanen) staan voor de deur! In Nederland, Duitsland, Polen, België, Engeland & Ierland staan vele Nederlandse kermisexploitanten in deze laatste maanden van het jaar met hun attracties! Trots op deze ondernemers: de mannen, de vrouwen, die samen met hun gezin, familie en personeel zorgen voor het vermaak en de gastronomie op vele winterevenementen en Weihnachtsmärkte!

Daarnaast nog de ruim 1.500 oliebollenkramen verspreid door heel Nederland (welke óók worden geëxploiteerd door diezelfde kermisexploitanten). Want vanaf 1 oktober jl. heeft de gebakkraam alweer zijn intrede gedaan in het Nederlandse straatbeeld. Een vertrouwd beeld in een doorgaans omzet-zekere periode. Verschillende gemeenten hebben, evenals dat dit in 2021 het geval was, onze (kermis)ondernemers de mogelijkheid geboden hun standplaats een maand eerder in te nemen, doch ook het (nieuwe) normaal van voor de coronaperiode wordt alweer veelvuldig gehanteerd wat betekent dat er pas na 1 november gestart mag worden.

Vanaf deze plaats wens ik alle ‘oliebollenbakkers’ succesvolle maanden, in de wetenschap dat het een zeer arbeidsintensieve periode is met over het algemeen dagelijkse openingstijden. Daarnaast alle exploitanten in binnen- en buitenland wederom gunstige weersomstandigheden in deze aankomende weken en bemoedigende en positieve resultaten! Maar bovenal aan al die mannen, vrouwen, gezinnen, families en personeelsleden gezonde en succesvolle dagen en dat we met z’n allen de miljoenen bezoekers de komende weken een betoverend en sfeervolle beleving mogen bieden!

Blijf gezond allemaal, zorg goed voor elkaar en tot over 2 weken!

Hartelijke groet,
BOVAK – Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders

Atze J. Lubach-Koers
Voorzitter