Kermiscultuur is bijgeschreven in Inventaris Immaterieel Erfgoed

De werkgroep Kermiserfgoed is dolblij met de mededeling van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) dat de Kermiscultuur is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

“De kermiscultuur is een springlevende cultuur met een eeuwenoude geschiedenis en bijzondere kenmerken en waarden”, aldus Karel Loeff, een van de werkgroepleden die zich heeft ingezet voor de plaatsing op de Inventarislijst.

De kermiscultuur bestaat uit verschillende onderdelen. Zo is er de feitelijke kermis die begint met het opbouwen en eindigt met het afbouwen van de kermis. Daarnaast is er het kermisleven van de exploitanten, dat vooral een reizend leven is. En natuurlijk is er de kermisbeleving van het publiek dat geniet van de kermissfeer en de verschillende attracties. Gedeelde tradities en plaatselijke tradities liggen besloten in de kermiscultuur.

Het immaterieel erfgoed van de kermiscultuur wordt gedragen door meerdere gemeenschappen:

Naast de kermisfamilies, is dat het publiek dat in stad of dorp de kermis viert. De werkgroep hoopt dat de bijschrijving bijdraagt aan het levend houden van de tradities zodat ze kunnen worden doorgegeven aan volgende generaties. De Stichting Kermiserfgoed zal de komende jaren de kermisgemeenschappen begeleiden om de kermiscultuur ook echt levend immaterieel erfgoed te laten blijven.

De werkgroep die de voordracht heeft voorbereid bestaat uit vertegenwoordigers van de kermisbonden, organisatoren en kermisverwante organisaties, deskundigen en kermisexploitanten:

Hans Janssen, burgemeester gemeente Oisterwijk
Bernard van Welzenes, aalmoezenier van het Kermis- en circuspastoraat,
Nora Booij, Directeur Stichting Rijdende School
Fransina Sipkema, Vrouwenbond van Kermisexploitanten
Nicole Vermolen, Jan Vermolen, kermisexploitanten
Ineke Strouken, oud-directeur Kenniscentrum immaterieel Erfgoed en initiatiefneemster
Maliebaankermis
Karel Loeff, erfgoeddeskundige en directeur Bond Heemschut
Jan Boots, Nederlandse Kermisbond
Maurice Janvier, Bond van kermisbedrijfhouders BOVAK

Binnenkort meer informatie over dit onderwerp op deze site.