VERPACHTINGSPERIKELEN

Beste collega’s, belanghebbenden & kermisliefhebbers,

Vanaf afgelopen september – terwijl de laatste maanden van het lopende kermisseizoen nog volop bezig zijn – duiken we ook alweer massaal in het verpachtingseizoen voor het aankomende jaar. Met uiteraard de climax in de laatste maanden van het vorige jaar en de eerste maand van het nieuwe jaar. Hoewel het er bij vele van u in de afgelopen maanden een beetje mondjesmaat tussendoor moest gebeuren vanwege afwezigheid door winterevenementen in binnen- of buitenland óf het exploiteren van één of meerdere oliebollenkramen gaat vanaf januari alle aandacht naar wellicht wel het meest belangrijke onderdeel van onze bedrijfstak: het verkrijgen van uw gunningen en het completeren van uw tournee voor het nieuwe seizoen.

Zoals al eerder geschreven eindigt ons ‘kermisseizoen’ eigenlijk al meerdere jaren niet meer in de loop van oktober maar met het groeiende aantal winterevenementen en het bijna zeven dagen per week openstaan van ruim 1.500 oliebollenkramen tot minimaal oudejaarsdag kan menigeen pas vanaf 1 januari volop serieus aandacht besteden aan al deze verpachtingen. Terwijl de ‘grote 100’ van het complete aanbod aan ruim 1.500 kermissen dit doorgaans middels advertenties uitzetten in de bij ons bekende vakbladen, zijn het juist met name de kleine kermissen in dorpen en wijken die veelal zitten te springen om grootvermaak. Laatste weken besteed de regionale pers weer regelmatig aandacht aan de problematiek over het voortbestaan van de ‘dorpskermissen’. Ook in deze tweede editie van uw vakblad staan hierover weer verschillende persberichten.

DUURZAAMHEID MET ZONNEPANELEN
De exorbitante stijging van de energietarieven – en voor ons specifiek, de inkoop van diesel voor de noodstroomaggregaten – maakt dat we ondertussen ook zelf kritisch naar ons stroomverbruik zijn gaan kijken. Was duurzaamheid tot voor kort een onderwerp waar we branche breed iets mee moesten vanwege doorgaans (plaatselijke) politieke druk, de hoge stroomrekening zorgt er nu voor dat we zelf ook bewuster kijken naar mogelijkheden om te besparen. Met name de inzet van zonnepanelen als opwekker van stroom zien we bij verschillende inschrijvingen opduiken.

Een goede ontwikkeling, hoewel de inzet en toepasbaarheid nog maar in de kinderschoenen staat. Persoonlijk denk ik dat er geen weg meer terug is en we wellicht over een periode van zo’n 10 jaar niet beter weten dan dat er zonnepanelen zijn verwerkt in daken van spelcontainers, kantwagens, kassa’s, woonwagens en caravans. Zelfs de vrije, nagenoeg horizontale, ruimte bij het vermaak zou – mits ‘hufterproof’ – geschikt kunnen zijn voor deze toepassing. Tijdens de afgelopen 25e editie van de evenementenbeurs ‘Festivak’ in de Brabanthallen in Den Bosch ben ik in gesprek geraakt met de firma Wattsun die al ervaring heeft met de inzet van zonnepanelen op foodtrucks en belangrijker nog, het opslaan van de opgewekte stroom in batterijen. In één van de komende vakbladen zullen zij hierover meer informatie verstrekken.

Ook voor het aankomende kermisseizoen zijn er al enkele exploitanten die hun nek uitsteken en bij hun inschrijving aangeven de toepasbaarheid van zonnepanelen vanuit het oogpunt van duurzaamheid te beschouwen als een stukje toegevoegde waarde in hun exploitatie. Jammer is het dan wanneer deze ondernemers uiteindelijk geen plaats blijken te krijgen omdat de (gemeentelijke) organisator uiteindelijk toch voor een hoger pachtbedrag van een collega kiest. Helemaal opzienbarend wordt het wanneer het organisatoren betreft die, vaak onder politieke druk, doelstellingen ten aanzien van duurzaamheid in hun kermisbeleid / evenementenbeleid hebben opgenomen. Wordt nog een lastige discussie richting de plaatselijke politiek en de pers wanneer dergelijke keuzes aan het licht komen op het moment dat er met tromgeroffel in de media wordt vermeld dat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan…..

ALV 2023
Tenslotte wil ik nogmaals graag van de gelegenheid gebruik maken om alle BOVAK-leden uit te nodigen voor onze jaarlijkse ALV (Algemene Leden Vergadering) welke gehouden zal worden op donderdag 23 februari aanstaande vanaf 10:00 uur bij Van der Valk ‘De Cantharel’ te Ugchelen (Apeldoorn). Het bestuur wil u graag bijpraten over de stappen en beslissingen die we in de afgelopen Corona-periode hebben moeten nemen maar belangrijker nog, we willen graag onze plannen voor de komende jaren met u delen. Ik reken op uw komst en betrokkenheid!

Hartelijke groet,
BOVAK – Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders

Atze J. Lubach-Koers
Voorzitter