VERPACHTINGSPERIKELEN

Beste collega’s, belanghebbenden & kermisliefhebbers,

Wanneer dit vakblad online gaat en/of bij u op de deurmat valt is het rond 5 december, oftewel ‘Sinterklaasavond’! Wanneer u met uw (klein)kinderen dit pakjesfeest heeft gevierd of gaat vieren dan wens ik u een ‘heerlijk avondje’ toe met uw dierbaren. Vanaf vorige week woensdag hebben mijn man en ik onze ‘intrek’ genomen in het Volkspark te Enschede. Voor vele collega’s, zowel rond de Pasen als in de jaarlijkse herfstvakantie, hun vaste stek tijdens de voor- en najaarskermis. Komende zes weken mogen wij in dit prachtige park ‘wonen’ en zijn we – na twee jaar afwezigheid – druk bezig met alle voorbereidingen rondom het ‘Kerstcircus Enschede’. Vanaf maandag 9 januari hervat ik dan weer volop mijn werkzaamheden voor onze Bovak.

Terwijl velen onder u allemaal druk zijn met oliebollen bakken op de winterstandplaats, soms wel 7 dagen in de week en meestal lange dagen. En anderen alweer druk bezig zijn met hun winterevenement of onderweg zijn naar een buitenlandse ‘kerst’locatie is in Nederland gelijktijdig het verpachtingsseizoen voor 2023 in alle hevigheid losgebarsten. Echter ons kermisseizoen stopt niet meer eind oktober maar met meer dan 1500 oliebollenkramen zijn we bijna allemaal, dag in dag uit, actief met een oer-Hollands product wat ons naast heel veel positieve publiciteit ook een steeds belangrijkere inkomstenbron oplevert. Neem daarnaast nog alle ondernemers die actief zijn met hun attracties of gastronomie op een winterevenement in binnen- of buitenland dan betekent dat automatisch dat we pas na de jaarwisseling echt serieus aandacht kunnen besteden aan de verpachtingen voor het nieuwe seizoen 2023.

Met andere woorden, in deze drukke maanden moet het er bij velen een beetje half-om-half tussendoor gebeuren, en groeit dan ook de behoefte (of wens) of het ‘verpachtingseizoen’ niet ook pas 1 januari kan starten zodat iedereen daar volop en serieus aandacht aan kan besteden. Met andere woorden; onze bedrijfstak kent eigenlijk geen moment van rust meer. Vind je het gek dat we als ‘kleine’ zelf meewerkende ondernemer niet de tijd en aandacht kunnen schenken aan al die verschillende pagina’s verpachtingsvoorwaarden. De praktijk wijst vaak uit dat we de doorgevoerde wijzingen (zoals vastgestelde deelnameprijzen & beperkte openingstijden) pas ondervinden wanneer we met onze zaak de bewuste kermislocatie oprijden…….

Voor de Tilburgse Kermis – ons ‘Nationaal Product’ – is zelfs de inschrijving al gesloten en is er in de afgelopen week – rekening houdend met de evaluaties en ervaringen van de laatste editie – al een eerste opstellingstekening gemaakt. Zoals waarschijnlijk bekend hebben de beide kermisbonden de afgelopen jaren een grotere adviserende rol in bovengenoemde traject. Het Tilburgse verpachtingssysteem, waarbij in eerste instantie niet naar een pachtbedrag wordt gevraagd maar juist naar uw ‘toegevoegde waarde’ als kermisondernemer, levert ook dit jaar weer de nodige discussie op. Papier blijkt erg gewillig én op papier kunnen we alles en beloven we alles. Opeens blijkt het ‘verhaal’ van verschillende vaste exploitanten, waarop m’n vorig jaar positief is geselecteerd, voor komend jaar niet meer voldoende. Blijkbaar doet de wijze van exploiteren en de uitstraling van de attractie er bij de eerste beoordeling niet meer toe. Mijns inziens is dat een werkwijze die voor 2024 absoluut tegen het licht gehouden moet worden!

Ondertussen prijken op vele centrumpleinen, bij bouwmarkten, winkelcentra en tuincentra weer onze oer-Hollandse oliebollenkramen. Een traditie die niet meer is weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. In de komende edities van uw vakblad zal hier weer ruimschoots aandacht aan worden geschonken middels uitgebreide fotoverslagen. Daarnaast zijn voor vele Nederlandse collega’s de meeste winterevenementen inmiddels ook begonnen. Afgelopen donderdag 1 december startte op het Vrijthof een nieuwe editie van ‘Magisch Maastricht’ en op donderdag 15 december a.s. begint de volgende editie van het ‘Amsterdamse Winterparadijs’ in en rondom de RAI. Sinds vrijdag 18 november jl. zijn de deuren van het Belgische ‘Winterland Hasselt’ ook alweer geopend en draait de immens grote kermis op het Londense ‘Winter Wonderland’ vanaf diezelfde datum volop in het befaamde Hydepark.

Ik wens u allen succesvolle weken, gunstige weersomstandigheden en veel publiek die zorgt voor de sfeervolle en gezellige ‘reuring’ uiteraard met de bijbehorende ‘beuring’! Ik spreek u graag weer over twee weken wanneer de laatste editie van dit jaar verschijnt.

Hartelijke groet,
BOVAK – Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders

Atze J. Lubach
Voorzitter