EINDE VAN EEN TIJDPERK

Beste collega’s, belanghebbenden & kermisliefhebbers,

Gids 17-18 is het derde en laatste vakblad deze zomerperiode welke eens per vier weken op deurmat valt. Vanaf editie 19 komen we voor de rest van dit jaar weer één keer per twee weken uit. Qua nieuws is er de afgelopen vier weken zoveel te melden dat één pagina voorwoord eigenlijk niet kan volstaan. Een kleine opsomming van de ontwikkelingen in de afgelopen tijd:

De brandstofprijzen stijgen weer vanaf 1 juli jl. Pieter Omtzigt heeft samen met een kerngroep een politieke partij opgericht en doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november a.s. De naam van de nieuwe partij luidt: Nieuw Sociaal Contract. De voorjaarsnota behelst allerlei voorgestelde belastingverhogingen waardoor voor de kermisbranche verschillende verworven ‘vrijstellingen’ op de tocht komen te staan. In Zutphen heeft één bewoner in het oude stadscentrum de rechter kunnen overtuigen van zijn gelijk (geluidsoverlast in een historisch, slecht geïsoleerd pand) en gaat er daardoor mogelijk (schaars) kermisterrein voor het broodnodige grootvermaak verloren.

KERMIS ZWOLLE MOET TERUG NAAR HET CENTRUM

De Zomerkermis van Zwolle kende een klein maar duidelijk protest van de trouwe exploitanten. Deze kermis moet absoluut terug naar het centrum! Bezoekers laten zich massaal negatief horen op sociale media en de pers laat zich ook niet onbetuigd. Zelfs onder de horecaondernemers in de binnenstad en in de plaatselijke politiek begint het besef te groeien dat de Zwolse Zomerkermis terug moet naar daar naar wij hij al decennia lang hoort, namelijk in het stadscentrum!

LACHENDE LEUTER

De hit van het seizoen, de rage op iedere kermis, de kermis piemel! Oud circusdirecteur, wijlen Toni Boltini, zou nu gniffelend toekijken. Was er destijds geen nieuws over zijn vermaarde circus te melden dan creëerde hij het zelf, de pers smulde ervan en zijn circus stond weer met vetgedrukte letters in de krant. De kermis piemel heeft onze sector de afgelopen weken zoveel persaandacht opgeleverd. Dat is onbetaalbaar! Iedere verslaggever en persdienst trok er de afgelopen weken met microfoon of notitieblokje op uit om de voor- en tegenstanders in beeld te brengen. Grensoverschrijdend, seksistisch en aanstootgevend waren de commentaren. Ondertussen stond de ‘lachende leuter’ groots in beeld en wil kermis minnend Nederland maar één ding. Een kermis piemel winnen! Hij is er ondertussen in alle soorten en maten….

EINDE VAN EEN TIJDPERK

55 jaar lang trok hij de kar, hij wás de NKB (Nederlandse Kermisbond), collega Jan Boots! Per 1 juli jl., de maand waarop hij onlangs 75 jaar oud werd, is er een einde gekomen aan een bijzonder en uniek dienstverband. Tot ver na zijn pensioengerechtigde leeftijd heeft hij namens de NKB-leden de kermisbranche vertegenwoordigd. In goede en in slechte tijden, meer dan een halve eeuw! Het was niet alleen zijn werk maar het is zijn leven. Hoewel Jan Boots niet direct een man van samenwerking was heb ik in mijn afgelopen 8 jaar als voorzitter van de BOVAK toch het nodige van hem mogen leren.

We spraken elkaar regelmatig omdat onze werkagenda vaak synchroon liep. Tijdens de vele afspraken met gemeentes, kermisteams, overheidsinstanties en de landelijke politiek wisten we elkaar vaak aan te vullen en onze (gezamenlijke) kermisbelangen te versterken. Sinds de Corona pandemie veranderde zijn inzet vanwege verschillende medische oorzaken. Los van onze tegenstellingen en verschillende manier van inzicht, visie en werkwijze verdient iemand met een dergelijke staat van dienst een groots en respectvol dankjewel en afscheid. Jan Boots is er echter de man niet naar. Zijn leven is en was de Nederlandse kermis en specifiek het Leidens Ontzet. Jarenlang bepaalde hij voor de NKB de marsroute! Zijn naam zal nog vaak genoemd worden….

KERMISEXPLOITANT KOMT OM HET LEVEN BIJ WEGWERKZAAMHEDEN

Zondagavond 27 augustus jl. werd de Nederlandse kermiswereld opgeschrikt door de plotselinge dood van collega Willem Brunselaar, in het dagelijks leven exploitant en chauffeur. Hij mocht slechts 57 jaar oud worden. Lange tijd bleef het onduidelijk wat de doodsoorzaak is geweest na een voorafgaand opstootje met wegwerkers in de nabijheid van Deventer. Ook nu weer ontzettend veel persaandacht vanuit het hele land. Maar hoe één en ander ook verlopen mogen zijn onze Willem krijgen we er niet meer mee terug. Een groot familiedrama voor zijn vrouw Johanna en z’n beide dochters Mandy en Rosita. Namens de BOVAK wens ik alle nabestaanden veel kracht en sterkte met dit grote en intens verdrietige verlies.

Het volgende vakblad Dé Kermisgids verschijnt weer over twee weken, dus spreek ik u graag weer in de derde week van de maand september. Allen veel succes gewenst in komende najaar periode met onder andere de grote toonaangevende kermissen van Volendam, Roosendaal, Almelo, Wijchen, Hengelo en Weert.

Hartelijke groet,

BOVAK – Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders

Atze J. Lubach-Koers

Voorzitter