DE ROLLEN OMDRAAIEN
Beste collega’s, belanghebbenden & kermisliefhebbers,
Gids 13-14 is het eerste vakblad deze zomerperiode welke eens per vier weken op deurmat valt. Echter ontvangen we momenteel veel klachten en opmerkingen over de slechte bezorgservice van PostNL. De gedrukte versie komt soms wel 7 tot 10 dagen later dan gewoonlijk, waarvoor ons excuses. Uiteraard komt de digitale versie wel op de afgesproken dag online.
Ons kermisseizoen 2023 draait op volle toeren. De drukke zomerperiode staat voor de deur. Hoewel het voorjaar voor ons regelmatig nat en over het algemeen (te) koud was speelde in de afgelopen weken juist de hitte (boven de 30 graden) ons parten. Ook de eerste heftige zomerstorm ‘Poly’ op woensdagochtend 5 juli, met ruim windkracht 11 rondom Haarlem, IJmuiden en Castricum, zal ons nog lang heugen. De schade aan de natuur, bebouwing en auto’s (door omgevallen bomen) is enorm. De schade aan onze attracties valt relatief mee; voor zover bekend een omgevallen KERMIS-poort in Uitgeest en gescheurde zeilen bij de poffertjeskraam in Santpoort-Noord en de autoscooter Route-66.
Iedereen die getroffen is veel sterkte gewenst met de herstelwerkzaamheden.
OOK DE KERMIS WORDT DUURDER
We kunnen er niet omheen. Al ruim een jaar heeft de sterke inflatie waaronder de stijgende kosten voor brandstof en allerlei grondstoffen ook z’n effect op onze tarieven aan de kassa oftewel de rit- en deelnameprijzen aan al onze attracties. Hoewel de kostenstijgingen momenteel weer iets stabiliseren komen we er niet onderuit om dit procentueel door te berekenen aan onze bezoekers. Een gemiddelde stijging van 50 cent tot 1 euro is billijk en noodzakelijk voor een gezonde bedrijfsvoering. Helaas zijn er nog steeds organisatoren (gemeenten) die stug vasthouden aan hun beleid (daterend van voor de Corona pandemie) terwijl de wereld om hen heen drastisch is veranderd.
Met name het grootvermaak en de kinderzaken moeten het qua opgelegde ritprijzen vaak ontgelden. Terwijl een arbeidsintensieve en kostbare grote carrousel of buggy verplicht moet draaien voor € 1,50 per persoon staat ernaast een Lucky Duck-tentje opgesteld waarbij het ‘instaptarief’ vanaf € 8,00 is. Het is geen hogere wiskunde om je realiseren dat deze verhoudingen compleet mank gaan. Willen wij deze zaken voor onze kermissen behouden, evenals het broodnodige en toonaangevende grootvermaak én voorkomen dat ze door verkoop of tournee-verplichtingen naar het buitenland vertrekken, dan zullen we onze zienswijze op verplicht gestelde deelnameprijzen door de overheid keer op keer, bij alle 345 gemeenten, moeten blijven verkondigen.
Aan de ene kant is het mooi om telkens weer te ervaren dat het volksfeest kermis blijkbaar een status aparte is; want zodra wij onze deelnameprijzen noodgedwongen moeten verhogen hangt direct de regionale pers aan de lijn om te analyseren hoe dit nou toch mogelijk is…. Hoewel het me eigenlijk irriteert om telkens weer onze algemene prijsstijging te moeten verantwoorden zijn we blijkbaar als bedrijfstak nog steeds in beeld en doen we ertoe. Want wanneer een kopje koffie of biertje bij de horeca weer duurder wordt zie nergens dat de pers bij het plaatselijke café naar binnen stapt voor opheldering….
WIJ ZIJN DE ARTIEST DIE Z’N EIGEN FEESTJE BETAALD
Terwijl wij als kermisexploitanten met al onze mooie, kleurrijke, traditionele en spectaculaire attracties het kermisfeest komen brengen naar stad en dorp zijn we waarschijnlijk het enige (volks)feest die zelf voor de kosten opdraait. Ze willen wel onze pacht ontvangen en daar komen alle leges voor de steeds maar groeiende ontheffingen nog bij. Zoals de onlangs, per RDW-brief aangekondigde, milieuzonering vanaf 2025 in vele gemeenten, voor ons transportmateriaal. Weer extra kosten en extra administratie. Maar wanneer je betaald (per gemeente, per jaar, 12 ontheffingen) dan mag je er gewoon in! Wij, de kermis, maken het feest voor de gemeenschap, wij zijn de artiest, maar worden enerzijds beperkt in onze commerciële tarieven en moeten aan de voorzijde steeds meer gaan betalen. Het wordt tijd dat we de rollen gaan omdraaien!
Het is toch van de gekke; een branche die ‘recycling’ bijna heeft uitgevonden. Iedere wagen krijgt bij ons een tweede of derde leven. Vele wagens worden speciaal aangepast tot woonauto met kelderbakken, wagens uitgevoerd met mobiele kranen, etc. etc. Allemaal aanpassingen die niet één op één over te zetten zijn op een nieuw chassis. En daar komt nog eens bij dat we jaarlijks misschien maar zo’n 20 kilometer in al die milieuzones zullen rijden, maar wij moeten daarvoor als branche een veel te grote (onmogelijke) investering doen. Zero emissie betekent straks zero mobiel vermaak. U begrijpt dat deze ‘strijd’ nog lang niet gestreden is en we als branchevertegenwoordiging, samen met de circusondernemers en ambulante handel, zowel de landelijke als plaatselijke politiek zullen blijven bestoken met onze bezwaren.
Het volgende vakblad Dé Kermisgids verschijnt weer over vier weken, dus spreek ik u graag weer halverwege de maand augustus. Allen veel succes gewenst in komende zomerperiode met onder andere de grote toonaangevende kermissen van Uden en Tilburg.
Hartelijke groet,
BOVAK – Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders
Atze J. Lubach-Koers
Voorzitter