Voedselinformatie aan consumenten

Geplaatst in: Algemeen nieuws 0
ALLERGEEN GRONDSTOF
Gluten Tarwe, rogge, spelt, haver, gerst, kamut/khorasantarwe
Schaaldieren Kreeft, krab, garnalen
Eieren Kip, eend, gans, kwartel
Vis Alle soorten
Aardnoten Pinda’s
Soja Sojabonen
Koemelk (incl. lactose) Koemelk en melksuiker (kaas, vla yoghurt, karnemelk, room, crème fraîche, sour cream, kwark, boter)
Schaalvruchten Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashew noten, pecannoten, paranoten, pistache noten, macademianoten
Selderij Knol, blad- en bleekselderij
Mosterd Mosterdzaden, mosterd
Sesam Sesamzaad
Sulfiet Gedroogd fruit, wijnproducten die geconserveerd zijn met sulfiet (meer dan 10 mg sulfiet bij kg of liter product)
Lupine Vlinderbloemige plant (vaak in lupinemeel)
Weekdieren Inktvissen, mosselen, slakken, oesters, kokkels, alikruiken, jakobsschelpen

 
In de praktijk betekent dit, dat bovenstaande 14 allergene stoffen vermeld moeten worden wanneer ze gebruikt worden.
Ook kermisexploitanten met foodverkoop, zoals o.a. poffertjes, oliebollen, wafels, churros, friet & snacks, zijn verplicht om hun consumenten hierover te informeren.
Het doel is om uw klanten complete en foutloze informatie te geven over de aanwezigheid van allergenen in uw producten.
Hoe de informatie aan de consument verstrekt wordt, mag u zelf bepalen. Dit mag schriftelijk, mondeling of digitaal. Voorwaarde is wel dat de informatie schriftelijk of digitaal in uw zaak aanwezig is voor uw personeel en de controlerende instantie, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.
Mocht u producten verkopen, die kant en klaar vanuit de leverancier worden geleverd, dan kunt u volstaan door het verpakkingsetiket van het product te bewaren en bij navraag dit voor te lezen aan de klant.
Indien u zelf producten bereidt, zoals bijvoorbeeld oliebollen, poffertjes, wafels, churros, etc. dan kunt u op bijvoorbeeld een soort menukaart of prijslijst vermelden welke ingrediënten er in uw producten zitten, door middel van een eventueel icoontje van het allergeen.
Aanbeveling is om sowieso alle verpakkingsetiketten te bewaren.

Wees er bewust van wat in uw producten zit. Bewaar alle etiketten van de ingrediënten van uw producten. Deze onderbouwing moet schriftelijk zijn vastgelegd, actueel en betrouwbaar zijn. Weet uw personeel wat allergenen zijn? Uw personeel moet ook goed geïnstrueerd zijn om vragen van uw klanten te kunnen beantwoorden.
Bij eigen bereiding of deel eigen bereiding van producten:
Dan is een actuele receptuur met alle ingrediënten (grondstoffen/halffabrikaten) noodzakelijk. Dit moet u op verzoek aan de NVWA, de controlerende instantie, kunnen uitleggen of kunnen tonen.

Let ook op Kruisbesmetting

De allergenen waarmee u in uw bedrijf werkt, kunnen door versleping of kruisbesmetting terechtkomen in andere producten.
Kruisbesmetting is het onbedoeld overbrengen van kleine deeltjes van de stof in een ander product door een productielijn, processtroming, personeel of de lucht (denk b.v. aan de handschoenen die u aanhoudt en waar stoffen aan kunnen kleven of een werkblad waar nog wat op ligt). U bent niet wettelijk verplicht op het etiket te vermelden dat dit mogelijke risico bestaat.
Gaat u hiermee echter niet zorgvuldig om, dan kunt u toch aansprakelijk worden gesteld bij problemen. Bijvoorbeeld wanneer een consument als gevolg van deze onbedoelde aanwezigheid een overgevoeligheidsreactie krijgt. Daarom leest u op etiketten regelmatig de waarschuwing dat een product ‘sporen van…. kan bevatten’ of is ‘gemaakt in een bedrijf waar ook …. wordt verwerkt’.
Werk ‘allergenen-hygiënisch’ door schone werkplekken, apparatuur en materialen, zoals voorgeschreven bij HACCP.

Dus:
– Ga zorgvuldig om met vragen van klanten over allergenen. Het is niet altijd meteen duidelijk of de grond- en/of hulpstoffen die u gebruikt allergenen bevatten of niet;
– Er zijn vrijwel geen drempelwaarden: mensen die allergisch zijn, kunnen al bij zeer kleine hoeveelheden allergenen een (ernstige) allergisce reactie krijgen;
– Vermelden dat een product vrij is van een bepaald allergeen, doet u alleen als u zeker weet dat de gebruikte ingrediënten en hulpstoffen het allergeen niet bevatten en kruisbesmetting is uitgesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *