INSPIRATIELOOS & SURROGAAT

Beste collega’s, belanghebbenden & kermisliefhebbers,

Het is begin augustus. Her en der ‘vieren’ we kermis maar het overgrote deel van ons seizoen is hopeloos verloren. We staan er dramatisch voor en de vooruitzichten zijn absoluut nog niet positief te noemen. Zowel niet qua aantal kermissen die wel doorgang vinden, maar ook niet qua noodfonds voor de gehele branche en laat staan qua landelijke ontwikkeling van het corona-virus. Ik merk dat het me al langere tijd veel moeite kost om positief te blijven in deze bizarre tijd. Het einde is helaas nog lang niet in zicht en niemand weet hoe het kermisseizoen van 2021 eruit gaat zien…….

Wat had het ons allemaal een stuk rust opgeleverd en in een bepaalde vorm ook een stuk zekerheid wanneer politiek Den Haag gehoor had gegeven aan ons dringende verzoek tot een noodfonds voor het Nederlandse kermisbedrijf. Vanwege de versoepeling vanaf 1 juli jl. en het als verantwoordelijkheid ‘dumpen’ bij de 355 Nederlandse gemeenten zijn we als kermisbedrijf overgeleverd aan een volledige willekeur van alle burgemeesters, waarbij ook de 25 veiligheidsregio’s absoluut niet op alle fronten ‘meewerken’. In veel gevallen overheerst de angst (mede dankzij de media).

De afgelopen weken worden bepaald door teleurstelling op teleurstelling. Toonaangevende kermissen gooien met een willekeur aan argumenten de handdoek in de ring. Wie had ooit verwacht dat Park Hilaria in Eindhoven, die in haar huidige vorm al bijna Corona-proof is, compleet wordt afgeblazen, geen alternatief, totaal geen arbeidsterrein, alleen maar de illusie dat volgend jaar alles weer normaal zal zijn en de kermis gewoon weer terugkomt…..

Persoonlijk heb ik daar mijn grote twijfels bij; het wordt nooit weer zoals het was! Ook voor 2021, met het verpachtingseizoen in aantocht, moeten we mijns inziens rekening houden met dan wel een ‘normale’ situatie maar ons (lees: alle organisatoren van kermissen) ook absoluut voorbereiden op een concept waarbij maatregelen ten behoeve van de volksgezondheid van kracht zijn. Wanneer zelf organiserende gemeenten, stichtingen en verenigingen alsmede commerciële organisatoren dat niet gaan doen dan lopen alle ruim 1400 kermissen wederom het risico te worden geannuleerd en staan bijna 1000 kermisfamilies nogmaals brodeloos langs de kant van de weg…..

We moeten allemaal rekening houden met een zeer onzekere toekomst. Niks is meer vanzelfsprekend. Geen enkele kermis, groot of klein! Wanneer er één ding is wat me altijd zal bijblijven na nu bijna 5 jaar werkzaam te zijn geweest als voorzitter van de BOVAK is dat we continu moeten strijden voor het behoud van ons arbeidsterrein. Zo heftig en ingrijpend als deze periode is niet te bevatten. Dat heeft bij ons allemaal zowel zakelijk als privé heel veel teweeggebracht.

Verschillen van mening of verschillen van inzicht hebben zakelijke relaties en collegialiteit meermaals op scherp gezet. De afgelopen maanden zijn er vriendschappen verloren gegaan en persoonlijk ben ik het vertrouwen in heel veel gemeenten en de politieke betrouwbaarheid verloren.

Eerder noemde ik al Eindhoven maar in datzelfde rijtje kan ik ook Weert, Roosendaal, Oosterhout en Venray noemen. De eerste gemeente die vroegtijdig acteerde op de veranderende situatie was Uden. Pascal Donkers durfde samen met het Udense College de beslissing te nemen om de Mega Kermis Uden in een verruimde opzet te verplaatsen naar begin november. En een groot compliment verdient ook de gemeente Tilburg. Na de eerste succesvolle kermissen van Zevenaar (mede dankzij burgemeester Lucien van Rijswijk) en Moergestel (mede dankzij burgemeester Hans Janssen) volgde onze nationale trots. Hoewel in sterk afgeslankte vorm (55 i.p.v. 230 attracties) kon Tilburg haar inwoners en vakantiegangers toch een zomerkermis aanbieden. Hiervoor verdient het kermisteam onder leiding van Jet van Baast, kermiswethouder Rolph Dols en burgemeester Theo Weterings een groot compliment. Ondanks de ‘zuigende’ media (met name Omroep Brabant en het Brabants Dagblad) die voortdurend op zoek waren naar negatieve berichtgeving, wist Tilburg steeds weer te overtuigen en heeft daarmee, met een kermis van dergelijke omvang in de buitenlucht, wederom aangetoond dat veilig ‘kermisvieren’ met coronamaatregelen wel degelijk mogelijk is.

Blijf gezond. Zorg goed voor elkaar. Zodat we hopelijk volgend jaar samen het kermisfeest op een normale wijze weer mogen brengen door heel Nederland.

Hartelijke groet,
BOVAK – Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders

Atze J. Lubach-Koers, voorzitter