CORONAVIRUS (COVID-19)

Beste collega’s, belanghebbenden & kermisliefhebbers,
Het is vrijdagochtend 20 maart en evenals iedere twee weken schrijf ik dan mijn voorwoord voor ons vakblad. Een vast moment in mijn agenda en neemt u maar van mij aan dat het soms wel eens ‘wringen’ is om aan deze tweewekelijkse verplichting te voldoen. De plek waar ik mijn voorwoord schrijf is sterk afhankelijk van het moment in ons kermisseizoen. Veelal thuis op kantoor maar het kan ook op een hotelkamer ergens in het land zijn of in onze caravan wanneer we van juni tot en met oktober de kermis achterna reizen.

Ditmaal zit ik thuis op kantoor. Ik zit al een week thuis op kantoor. We zitten allemaal thuis. Een onwaarschijnlijk scenario welke we een week geleden allemaal voor onmogelijk hielden. Dit voorwoord draagt een titel waarvan ik voor enkele maanden geleden het bestaan niet eens wist. En nu is er wereldwijd nagenoeg geen ander nieuws dan over het coronavirus.

Twee weken geleden schreef ik u nog over keuringsperikelen, NDO-verplichtingen, een grote kermisbrand in Oosterwolde, een buitenproportionele inval bij een collega in Bergen op Zoom, onze 69e ALV en het op scherp zetten van een periodiek overleg op het Ministerie van VW&S. En binnen een tijdsbestek van slechts enkele dagen lijkt het allemaal niet meer belangrijk. Alles is geannuleerd, het totale kermisbedrijf zit op slot en mijn agenda is leeg……

Het zijn uitzonderlijke tijden en die vragen helaas om uitzonderlijke maatregelen! Alles waar we zo van houden, staat onder druk: reizen van stad naar stad met onze attracties en het kermisfeest brengen voor jong en oud. Ongedwongen genieten van het leven en ons volksfeest! De wereldwijde impact van het coronavirus COVID-19 raakt onze sector en ons bedrijf in het diepst van het hart.

Uiteraard betekend dit voor de kermisbonden NKB en de BOVAK dat we er gezamenlijk voluit voor gaan. Samen door deze crisis met vereende kracht. We klaren het samen! Dat doen we door u zo goed mogelijk te informeren middels digitale nieuwsbrieven. En door verschillende voorbeeld-brieven en mogelijke oplossingen aan te reiken teneinde in contact te treden met verschillende instanties en gebruik te kunnen maken van enkele waarvan de

Omwille van de ongekende impact en bijzondere omstandigheden die de uitbraak van het coronavirus met zich mee brengen, zullen we naast het e-mail ledenbestand van beide kermisbonden ook steeds alle abonnees (ca. 2000) van De Kermis Carrousel aanschrijven ten einde iedereen te kunnen bereiken.

BEDANKT VOOR JULLIE VERTROUWEN
We zijn trots op al onze betrokken leden die in deze tijd van onzekerheid hun hulp aanbieden en inhoudelijk input leveren en wij willen hen bedanken voor hun inzet in deze uitzonderlijke periode. Wij blijven er alles aan doen om uw vertrouwen te verdienen. Onder andere door u, indien noodzakelijk dagelijks, op de hoogte te houden van de elkaar snel opvolgende ontwikkelingen welke voor onze branche van belang zijn.

Afgelopen week heeft de Nederlandse bevolking hun waardering geuit voor de mensen in de medische zorg sector middels een 3 minuten durend applaus. Ik heb ook voor het raam staan klappen. En ik meende het van harte. Maar ik moet toegeven dat mijn gedachten daar niet alleen bij de mensen uit de medische zorg waren. Ik dacht aan jullie…..

Ik wil jullie met een heel klein berichtje een hele groot dankjewel geven voor de tomeloze energie, toewijding en inzet die jullie laten zien. Ik ben als voorzitter trots op onze brancheorganisatie waarin we zo snel, met zo veel klasse, zo veel, in zo’n korte tijd voor elkaar hebben kunnen krijgen. We zijn er nog lang niet. Ik denk dat dit wel eens een marathon en geen sprint zou kunnen zijn. Maar voor nu toch alvast dat DANKJEWEL………

Blijf gezond. Zorg goed voor elkaar. Zodat we straks weer samen het kermisfeest kunnen brengen door heel Nederland.

Hartelijke groet,
BOVAK – Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders

Atze J. Lubach-Koers, voorzitter